July 21, 2021
in
Ελλάδα

Το Master Plan για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ

Σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας μεταμορφώνεται το Ολυμπιακό Κέντρο με χωριστές γειτονιές για την προπόνηση των αθλητών αλλά και ανοιχτό για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων.

Το Masterplan αξιοποίησης & εκσυγχρονισμού Ο.Α.Κ.Α.προβλέπει:

Την Ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, και την συντήρηση του στεγάστρου, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004)


Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

Συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου και δημιουργία κέντρου αποκατάστασης - αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας.

Αυτόνομη μηχανολογική υποστήριξη, ανεξάρτητη και αυτοτελή Η/Μ διαχείριση που θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου κατά 50%.

Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ποδηλατοδρομίου.

Μερική μετατροπή του σε σύγχρονο αθλητικό χώρο κέντρο υπερτοπικής αναφοράς για συμπληρωματικές του Ολυμπιακού Πόλου δράσεις και σε κένρο συνεδριακών πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων.

Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμηση κλπ), δημιουργίας νέων χώρων πρασίνου (αύξηση από 20 έως 30% των χώρων πρασίνου) και νέων φυτεύσεων, ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για τους περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς, ενίσχυση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης, και την δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.


Κατά την παρουσίαση του Master Plan ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε το τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης.

«Καταρχάς οικολογικό. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Είναι και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Σκοπός μας ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στα πέντε να παράγει κέρδη.

Πάνω από όλα όμως το όφελος θα είναι κοινωνικό. Το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους. Ήδη προσελκύει περίπου 20.000 κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Με την παρέμβαση που θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά».

«Σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούν να συνεργάζονται δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 10 μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης. Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 μπαίνει σε εφαρμογή και οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: http://ered.gr/el/content/To_Master_Plan_gia_ton_eksugchronismo_tou_OAKA/

μπορει να σασ ενδιαφερουν