January 19, 2015
in
Ελλάδα

Τι υπόσχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους φόρους στα ακίνητα

Στον αστερισμό της φορολόγησης ακινήτων κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος σχεδιάζει να φορολογήσει περισσότερο την ακίνητη περιουσία με τις δεσμεύσεις των δύο να μην είναι και τόσο ξεκάθαρες.

Γενικά, τα προγράμματα των κομμάτων για τα ακίνητα προβλέπουν:

Η ΝΔ κάνει λόγο για σταδιακή μείωση των εισπράξεων από ΕΝΦΙΑ κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,43% σήμερα, αρχής γενόμενης από το 2015. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε «κούρεμα» του φόρου κατά 30% – 35%, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Αν δηλαδή θα μειωθούν οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο φόρος στα κτίσματα, τα οικόπεδα ή αγροτεμάχια, αν θα καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο ή αν θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι «ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων θα μειωθεί αμέσως μετά τις εκλογές». Αφού παραδέχθηκε ότι ο σχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ «δεν ήταν ο καλύτερος» τόνισε ότι «η προοπτική είναι αμέσως μετά τις εκλογές η ΝΔ να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ γύρω στο 35% με 40%».

Όμως, ο πρωθυπουργός σε ομιλία του είχε πει ότι θα υπάρξει μείωση κατά 7% επιπλέον της μείωσης που ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% -35% που θα συνοδευτεί με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το ακριβές όριο της αξίας με βάση το οποίο η ακίνητη περιουσία θεωρείται μεγάλη και θα φορολογηθεί υπογραμμίζοντας ότι με το νέο σύστημα φορολογίας τα έσοδα θα μειωθούν στα επίπεδα του 1,4 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ. Στελέχη του κόμματος επιχειρώντας να αποσαφηνίσουν το νέο φορολογικό τοπίο στα ακίνητα μετά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να το καταφέρνουν, αφού με τις δηλώσεις τους περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και ειδικά για το ύψος του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα επιβληθεί ο ΦΜΑΠ. Ο Γ. Μηλιός δηλώνει ότι η επαναφορά το ΦΜΑΠ θα γίνει στο επίπεδο που υπήρχε πριν εισαχθεί ο ΕΝΦΙΑ, προσδιορίζοντας το αφορολόγητο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει το όριο αυτό με βάση προοδευτική κλίμακα και πολλούς συντελεστές. Ο Δημήτρης Στρατούλης αναφέρει ότι το αφορολόγητο όριο για το ΦΜΑΠ θα είναι γύρω στα 450.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Τόλιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αφορολόγητο όριο με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου στις 400.000 ή και στις 450.000 ευρώ και ότι ο φόρος θα είναι προοδευτικός με κλίμακα επί τοις χιλίοις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε ακόμη επεξεργαστεί την κλίμακα».

ΠΗΓΗ: http://www.ered.gr/

μπορει να σασ ενδιαφερουν