September 28, 2014
in
Ελλάδα

Βάλτε φυσικό αέριο και το 60% του κόστους… δώρο από την πολιτεία

Περί τα 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- για την επιδότηση της αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου από φυσικό αέριο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνέχεια της απόφασης για αλλαγή του κανονισμού της πολυκατοικίας (οι αποφάσεις για εγκατάσταση φυσικού αερίου δεν θα απαιτούν τη σύμφωνα γνώμη της Γενικής Συνέλευσης) προχωρά σε πρόγραμμα επιδότησης πάνω από 30.000 νοικοκυριών που θα θελήσουν να αλλάξουν τον τρόπο θέρμανσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η επιδότηση θα φτάνει έως και το 60% του κόστους που σημαίνει για μια αυτοτελή μονοκατοικία με κόστος μετατροπής 2.000 ευρώ το πρόγραμμα θα επιδοτήσει 1.000 ευρώ.

Σε μία μικρή πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση για δέκα διαμερίσματα και κόστος 5.000 θα δοθεί επιδότηση 3.000 ευρώ, ενώ σε μια πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα  και 9.000 κόστος η επιδότηση θα φτάσει τις 5.500 ευρώ.
Μόνο στην Αττική θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν περίπου 30.000 νοικοκυριά, ενώ επιδοτήσεις θα δοθούν επίσης σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία από τις τοπικές εταιρείες παροχής.

Το οικονομικό όφελος από την επιδότηση αναμένεται να φτάσει έως και €5.500 για κάθε νέο οικιακό καταναλωτή φυσικού αερίου.

Μοναδικό κριτήριο που θα τεθεί θα είναι η τιμή ζώνης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με τις αιτήσεις να κατατίθενται μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 και τα δικαιολογητικά να υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουλίου 2015. Ωστόσο, όπως εκτιμάται από στελέχη της εταιρείας παροχής σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ο συνολικός προϋπολογισμός θα απορροφηθεί πολύ νωρίτερα πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους.

Από το 2000 μέχρι σήμερα στην Αττική έχουν εξοικονομηθεί 1.800 εκατ. τόνοι CO2 από την αντικατάσταση της χρήσης άλλων καυσίμων με φυσικό αέριο, ενώ εκτιμάται ότι η δράση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση περίπου 18 χιλιάδων τόνων CO2 ανά έτος.

Ο Υπουργός, κ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων είπε ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών αφού θα μειώσει κατά 40% το κόστος θέρμανσης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: “Ακόμα και μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι τουλάχιστον 35% οικονομικότερο”.

ΠΗΓΗ: www.ered.gr

μπορει να σασ ενδιαφερουν